Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

Diagnostic - Stopdiabet
Diagnostic 2017-10-02T16:13:17+00:00

Diagnostic

Afla daca diabetul tau este tinut sub control!

TESTEAZA-TE GRATUIT

Diabetul este diagnosticat extrem de usor, printr-o analiza care indica nivelul de zahar din sange (glicemia).

Medicul este singurul in masura sa puna diagnosticul de diabet, fiindca dupa rezultatele testului de sange te va intreba probabil si despre stilul tau de viata, istoricul medical, etc. Oricine prezinta simptome ar trebui sa fie testat pentru a se verifica daca este vorba sau nu despre diabet.

In afara unei glicemii crescute vizibila la analize, diabetul poate sa nu prezinte simptome. Realizarea unui set complet de analize periodic ajuta la diagnosticarea prediabetului in timp util, astfel incat sa se opreasca evolutia acestei afectiuni si diabetul de tip 2 sa fie prevenit.

Printre analizele folosite pentru depistarea diabetului zaharat sunt:

  • Glicemia
  • Glicozuria
  • Test oral de toleranta la glucoza (se realizeaza atat pe stomacul gol, dimineata, cat si imediat dupa ce pacientul manancam pentru a se observa evolutia starii acestuia)

 

Complicatii in diabet

Complicatiile diabetului nu apar peste noapte, insa sunt prezente in majoritatea cazurilor, daca diabetul este ignorat si nu este tratat corespunzator. Cu cat ai nivelul de zahar din sange mai ridicat pentru o perioada mai indelungata, cu atat mai mari sunt sansele sa dezvolti complicatii.

Cele mai comune complicatii ale diabetului zaharat sunt: 

Afectiunile cardiovasculare – incepand de la angina pectorala si pana la infarct miocardic sau ateroscleroza cu posibilitate de aparitie a accidentului vascular cerebral – diabeticii sunt predispusi afectiunilor inimii, vaselor de sange si creierului.

Neuropatie periferica – zaharul in exces afecteaza peretii capilarelor care hranesc nervii, in special pe cei din zona picioarelor (apare degradarea acestor nervi, resimtita intial sub forma de amorteala, apoi sub forma de durere sau senzatie de arsura). Netratata, aceasta complicatie poate duce la pierderea simturilor din zona afectata.

Nefropatie – diabetul insa poate degrada vasele de sange al caror rol este de a actiona precum un filtru, eliminand toxinele din organism.

Retinopatie – in timp, diabetul cauzeaza daune si la nivelul vaselor de sange ale retinei, afectand vederea. In ultima faza, pacientul isi poate chiar pierde vederea din cauza retinopatiei diabetice. De asemenea, pacientii diagnosticati cu diabet prezinta risc crescut si de cataracta sau glaucom.

Afectiuni cutanate – diabetul predispune la afectuni cutanate printre care infectiile fungice si bacteriene.