Diabet

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când organismul nu mai poate transforma glucoza în energie.

Află dacă diabetul tău este ținut sub control!

 

Diabetul este afecțiunea care apare în momentul în care glucoza sau nivelul de zahăr din sânge are valori prea mari, iar organismul nu mai este capabil să transforme eficient glucoza în energie.

Complicațiile diabetului nu apar peste noapte, însă sunt prezente în majoritatea cazurilor, dacă diabetul este ignorat și nu este tratat corespunzător. Cu cât ai nivelul de zahăr din sânge mai ridicat pentru o perioadă mai îndelungată, cu atât mai mari sunt șansele să dezvolți complicații.

Cele mai comune complicații ale diabetului zaharat sunt: 

Afecțiunile cardiovasculare – începând de la angină pectorală și până la infarct miocardic sau ateroscleroză cu posibilitate de apariție a accidentului vascular cerebral – diabeticii sunt predispuși afecțiunilor inimii, vaselor de sânge și creierului.

Neuropatie periferică – zahărul în exces afectează pereții capilarelor care hrănesc nervii, în special pe cei din zona picioarelor (apare degradarea acestor nervi, resimțită ințial sub formă de amorțeală, apoi sub formă de durere sau senzație de arsură). Netratată, această complicație poate duce la pierderea simțurilor din zona afectată.

Nefropatie – diabetul poate degrada vasele de sânge de la nivel renal, al căror rol este de a acționa precum un filtru, eliminând toxinele din organism.

Retinopatie – în timp, diabetul cauzează daune și la nivelul vaselor de sânge ale retinei, afectând vederea. În ultimă faza, pacientul își poate chiar pierde vederea din cauza retinopatiei diabetice. De asemenea, pacienții diagnosticați cu diabet prezintă risc crescut și de cataractă sau glaucom.

Afecțiuni cutanate – diabetul predispune la afectuni cutanate printre care infecțiile fungice și bacteriene.

Așteptați ...