Contact: 021.340.1425

Despre diabet

 
 

 

Diabetul este afecțiunea care apare în momentul în care glucoză sau nivelul de zahăr din sânge are valori prea mari. Acest simptom apare din cauza că organismul nu mai este capabil să transforme eficient glucoză în energie.

Există 3 tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestational. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulină, adică hormonul produs de pancreas care transformă carbohidrații în glucoză. În cazul diabetului de tip 2, insulină nu este recunoscută de organism și nu poate fi folosită în mod corespunzător.  

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună în care organismul distruge propriile celule care produc insulină. Rezultatul este că insulină nu mai este secreteta deloc, iar nivelul de zahăr din sânge, adică glucoză, crește rapid, depășind limitele normale.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, diabetul de tip 1 este mult mai rar – în jur de 10% dintre pacienții cu diabet suferă de acest tip de diabet. Diabetul de tip 1 poartă și denumirea de diabet juvenil întrucât această formă de diabet apare încă din copilărie, la orice copil mai mare de 6 luni. În situațiile în care diabetul apare la copiii cu vârste mai mici de 6 luni  este vorba despre  diabetul neonatal.

Diabetul de tip 2 apare pe parcursul vieții, în general din cauza unei diete nesănătoase și a unui stil de viață bogat în excese de toate tipurile. Atunci când apare diabetul de tip 2, celulele organismului nu mai recunosc insulină, apărând astfel fenomenul cunoscut sub denumirea de „rezistență la insulină”.

Diabetul neonatal este foarte rar și poate fi temporar sau permanent. Cel temporar se vindecă până când copilul împlinește 12 luni, însă poate reveni în perioada adolescenței. Diabetul neonatal permanent nu se tratează. Spre deosebire de alte tipuri de diabet, în tratarea diabetului neonatal nu se folosește insulină.

Diabetul gestational este diagnosticat la femeia însărcinată și în aproape toate cazurile dispare după naștere. Cu toate acestea, femeile care au suferit de diabet gestational au un risc mai mare de a dezvoltă diabet de tip 2 pe parcursul vieții.

Cauzele diabetului

 

Cauzele și factorii de risc ai diabetului de tip 1

Cauzele precise ale diabetului de tip 1 sunt încă necunoscute. Această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar al organismului, care de regulă lupta cu bacteriile și virusurile, distruge din greșeală celulele din pancreas care sunt răspunzătoare de producția de insulină. Alte posibile cauze ale acestui diabet sunt: moștenirea genetică, expunerea la virusuri și la anumiți factori de mediu.

 

Cauzele și factorii de risc ai diabetului de tip 2

Greutatea – persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu cât ai mai mult țesut gras, cu atât celulele tale capătă mai multă rezistență la insulină, însă nu este obligatoriu să fii supraponderal pentru a avea diabet.

Grăsimea depozitată pe abdomen – depozitele de grăsime de pe abdomen cresc riscul de diabet de tip 2, chiar mai mult decât grăsimea depusă pe alte zone ale corpului, fiindcă în general grăsimea din zona abdominală există nu doar la exterior, ci și pe organele din zona abdominală.

Sedentarismul – activitatea fizică ajută organismul să se mențînă în formă și folosește glucoză pe post de energie, crescând sensibilitatea la glucoză a celulelor. Atunci când nu facem suficientă mișcare, avem un risc mai mare de diabet.

Istoric în familie – dacă ai o rudă de gradul 1 (un frate sau un părinte) diagnosticată cu diabet de tip 2, ai șanse mai mari să dezvolți, la rândul tău, această afecțiune.

Vârstă – pe măsură ce înaintezi în vârstă, predispoziția pentru diabet de tip 2 crește, însă apogeul se atinge după 45 de ani.

Prediabetul – prediabetul este poate cel mai important risc, fiindcă este faza precursoare a acestei afecțiuni. Netratat, prediabetul se transformă în diabet.

Diabetul gestational – femeile care dezvoltă diabet gestational în timpul sarcinii au șanse mai mari să facă diabet de tip 2.

Sindromul ovarelor polichistice – această afecțiune ginecologică crește, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.

Stresul – stresul ridică nivelul de zahăr din sânge și influențează răspunsul imunologic al organismului, iar pe termen lung poate favoriza apariția diabetului.

 

Simptome în diabet

 

Simptome diabet de tip 1:

  • Urinări frecvente
  • Senzație permanentă de sete
  • Scădere în greutate
  • Foame
  • Vedere încețoșată sau tulbure
  • Oboseală și somnolență 

Simptomele diabetului de tip 2

Acestea nu au un debut brusc, ci apar și evoluează în mod treptat. De aceea, de multe ori afecțiunea este diagnosticată după mult timp de la instalarea să.

  • Sete accentuată și urinări frecvente
  • Foame accentuată
  • Scădere în greutate în ciuda unui apetit crescut
  • Oboseală
  • Vedere încețoșată
  • Vindecarea și cicatrizarea dificilă a rănilor, tăieturilor
  • Pete și porțiuni pigmentate pe piele

 

Tratamentul diabetului

 

Diabetul este o afecțiune care nu se vindecă, ci se tratează simptomatic pe tot parcursul vieții. Tratamentul este prescris în funcție de starea fiecărui pacient, fiind o soluție personalizată.

Diabetul de tip 1 este în mod obligatoriu tratat cu insulină, în timp ce diabetul de tip 2 poate fi tratat, în prima faza, prin dietă, exerciții și tratament medicamentos. Schimbări ale stilului de viață sunt necesare și în cazul diabetului de tip 1, însă insulină rămâne indispensabilă pentru acești pacienți.

Tratamentul medicamentos prescris pentru diabetul de tip 2 poate acționa astfel:

  • Sporește sensibilitatea la insulină
  • Mărește nivelul de glucoză
  • Încetinește absorbția carbohidraților

Insulină este prescrisă pacienților cu diabet de tip 2 în cazul în care tratamentul medicamentos, combinat cu dietă adecvată și un stil de viață sănătos nu au rezultatele dorite. Pentru stabilirea diagnosticului, dar și a tratamentului, pacientul trebuie să apeleze la ajutorul unui medic diabetolog sau endocrinolog.

Tratamentul medicamentos pentru diabet se concentrează pe controlarea nivelului de zahăr din sânge astfel încât să fie prevenite complicațiile ce pot apărea din cauza glicemiei ridicate.

Diabetul de tip 1 necesită tratament cu insulină și o dietă sănătoasă asociată cu un stil de viață sănătos, din care sportul să facă parte.

Diabetul de tip 2 poate fi tratat și fără insulină, cu ajutorul medicamentelor care cresc sensibilitatea la insulină, stimulează excreția glucozei și încetinesc absorbția carbohidraților din tractul digestiv. De cele mai multe ori, medicii recomandă o combinație de medicamente care întrunesc aceste condiții. În paralel cu tratamentul medicamentos pentru diabetul de tip 2, este necesară și adoptarea unui stil de viață sănătos și schimbarea dietei nesănătoase cu una bazată pe fructe, legume, cereale integrale și nuci. În cazul în care tratamentul medicamentos nu își mai face efectul la pacienții cu diabet de tip 2, se începe administrarea insulinei.

 

Pentru a completa formularul de mai jos trebuie sa te loghezi/ inregistrezi.

 






 

Înscrie-te la Newsletter DOC - secțiunea Diabet

* câmp obligatoriu

Aboneazã-te acum la newsletterul DOC pentru a fi la curent cu cele mai noi articole și sfaturi pentru sănătatea ta.

Vă puteți dezabona în orice moment făcând clic pe link-ul din subsolul e-mailurilor noastre sau din contul DOC al dvs.. Pentru informații despre practicile noastre de confidențialitate, vă rugăm să vizitați site-ul nostru web: https://doc.ro/termeni-si-conditii

Folosim Mailchimp ca platformă de marketing. Făcând clic mai jos pentru a vă abona, luați la cunoștință că informațiile dumneavoastră vor fi transferate către Mailchimp pentru procesare. Aflați mai multe despre practicile de confidențialitate ale Mailchimp aici.